Türkiye'nin beşinci jenerasyon uydusu Türksat 5A, SpaceX şirketine ait Falcon 9 roketiyle Amerika Birleşik Devletlerinin Florida eyaletinde bulunan Cape Canaveral üssünden fırlatıldı.
Türkiye saatiyle 04.28'de yapılacağı tasarlanan uydunun fırlatılışı, hava koşulları sebebiyle takribî 1 saat ertelenerek Türkiye saatiyle 05.15'de asıllaştı.
İLK SİNYAL ALINDI
Eriştirme ve Altyapı Bakanı Adaletli Karaismailoğlu yaptığı açıklamada, "Türksat 5A uydusundan ilk sinyal alındı" ifadelerini kullandı.
Uydu, 31 derece doğu yörüngesinde hizmet verecek. Türksat 5A uydusu manevra ömrüyle yörüngedeki frekans ve yörünge haklarını 30 sene süresince güvence altına alacak.
Eriştirme ve Altyapı Bakanı Adaletli Karaismailoğlu, Türksat 5B uydusunun haziran ayında fırlatılmasının tasarlandığını bildirdi.
31 DERECE DOĞU YÖRÜNGESİNDE HİZMET VERECEK
İstasyonlar aracılığıyla tüm yörünge ve alt sistem hakimiyetleri asıllaştırılacak uydu, daha sonra "31 derece doğu" yörüngesine yerleşerek faaliyetlerine başlayacak.
Uydunun hakimiyeti, Gölbaşı Uydu Yer İstasyonu'na devredilecek ve buradan sevk edilecek komutlarla uydu takribî bir ay süresince performans testlerine tabi yakalanacak.
Uzayda uydu sahibi 30 ülkeden biri olan Türkiye'nin etkin uydu rakamı, haberleşme uydusu Türksat 5A'nın da fırlatılmasıyla 4 olacak.
12 KİLOVAT BEREKETLİ YÜK GÜCÜYLE HİZMETE GİRECEK
Türksat AŞ ile Airbus D&S arasında 9 Kasım 2017'de imza atılan kontratın ardından imaline başlanan Türksat 5A uydusu, manevra ömrüyle yörüngedeki frekans ve yörünge haklarını 30 sene süresince güvence altına alacak.
Türkiye'nin 5'inci jenerasyon uydusu Türksat 5A'nın evvelki nesil uydularına göre kapasitesi yüzde 45, ömrü iki kat daha fazla olacak.
Şu anda hizmet veren haberleşme uydularını destekleyecek biçimde hizmet sunacak Türksat 5A, Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Orta Batı Afrika, Güney Afrika, Akdeniz, Ege Denizi ve Karadeniz'i içeren bir coğrafyada 1728 Megahertz kapasiteyle televizyon yayıncılığı ve bilgi haberleşmesi hizmetleri sunacak.
Yeni "Ku" frekans bandına sahip bir uydu olan Türksat 5A, 12 kilovat bereketli yük gücüyle hizmete girecek.
Tamamen elektrikli itki sistemine sahip olan Türksat 5A'nın, 31 derece doğu yörüngesindeki konumuna erişmek için yapacağı yolculuğun takribî 4 ay sürmesi ve bu senenin ikinci çeyreğinde hizmete başlaması kastediliyor.
TÜRKİYE'NİN UZAYDAKİ GÖZLERİ
Uydu, Türkiye, Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Orta Batı Afrika, Güney Afrika, Akdeniz, Ege Denizi ve Karadeniz'i içeren bir coğrafyada 1728 Megahertz kapasiteyle televizyon yayıncılığı ve bilgi haberleşmesi hizmetleri sunacak.
Tamamen elektrikli itki sistemine sahip olan Türksat 5A'nın, 31 derece doğu yörüngesindeki konumuna erişmek için yapacağı yolculuğun takribî dört ay sürmesi ve bu senenin ikinci çeyreğinde hizmete başlaması kastediliyor.
TÜRKSAT 5A VE 5B'NİN YAPIM SÜRECİ
Türksat 5A ve 5B uydularının tasarım ve yapım faaliyetleri, Airbus D&S işletmesinin Fransa ve İngiltere'deki kuruluşlarında yapıldı.
Türksat 5B'nin de 2021'de uzaya sevk edilmesi kastediliyor.
Yeni uydularla yalnızca yayıncılık alanında değil, uydudan geniş bant internet sağlama becerisinde de büyük bir kapasiteye sahip olunacak.
Türkiye, yeni uyduların fırlatılmasıyla oluşacak filosuyla Asya'da, Türk Cumhuriyetleri dahil Çin'e kadar uzanan bölgeye, Afrika ve Avrupa'yı içeren coğrafyaya hizmet verecek.