Detaylı Ultrason Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Gebeliğin ikinci trimesterinde (18 haftanın üzerinde) ayrıntılı bir obstetrik ultrason yapılır. Bebeğinizi ve plasentanın pozisyonunu inceler. Bebeğinizin karın organlarının ve kalbinin, kollarının, ellerinin, bacaklarının, ayaklarının, gözlerinin, burnunun, dudaklarının ve beyin anatomisinin tepeden tırnağa muayenesini içerir.
Bebeğinizin büyümesini ve gebe kaldıktan sonra kaç "hafta" olduğunu belirlemek için ölçümler yapılır. Çoğu gebeliğin gebelik süresi 40 haftadır. Amniyotik sıvı miktarı ve plasentanın konumu da değerlendirilecektir.
Detaylı Ultrason İçin Nasıl Hazırlanmalıyım ?
Tüm reçeteli ilaçları belirtildiği şekilde alın.
Lütfen randevunuzdan 90 dakika önce mesanenizi boşaltın ve sonraki 30 dakika içinde bir litre su için. Detaylı ultrason incelemesinden bir saat önce su içmeyi bitirin ve mesanenizi boşaltmayın.
Lütfen dikkat: Karın rahatsızlığını önlemek için suyu yavaşça için.
İnceleme başladıktan sonra, radyoloji uzmanınız mesanenizi daha fazla veya tamamen boşaltıp boşaltamayacağınızı size bildirecektir. Dolu bir mesanenin rahatsız edici olabileceğini anlıyoruz.
Resepsiyonda kayıt yaptırmaya yeterli zaman tanımak için lütfen randevunuzdan 15 dakika önce gelin.
Detaylı Ultrason İncelemesi Nasıl Yapılır ?
Karın bölgenize ılık, kokusuz, hipoalerjenik bir ultrason jeli uygulanacaktır.
Sonografi uzmanı kalp atışını kaydedecek ve bebeğinizin boyunu tarihlerinizle bağdaştırmak için ölçecektir. Amniyotik sıvı miktarı da değerlendirilir.
Radyoloji uzmanınızın bebeğinizin başını, karnını ve bacak kemiğini doğru bir şekilde ölçmek için biraz baskı yapması gerekebilir.
Muayenenizin uzunluğu bebeğinizin ne kadar hareket ettiğine ve pozisyonuna bağlıdır.
Daha rahat bir pozisyona geçmeniz gerekiyorsa, lütfen radyoloji uzmanına bildirin.
Radyoloji uzmanınız gerekli tüm görüntüleri elde etmeye odaklanıyor olabilir, bu nedenle muayene sonunda size bebeğinizin görüntülerini gösterebilir.
Eşinizi, aile üyenizi veya arkadaşınızı tercihinize göre muayene sırasında veya sonunda ultrason odasına getirebilirsiniz. Lütfen küçük çocukların muayene sırasında gözetim altında olduğundan emin olun ve onları ultrasonunuzun sonunda getirebilelim.
Rahim Filmi HSG Hakkında Merak Edilenler
Hamile kalmaya çalışıyorsanız ve işler planladığınız gibi gitmiyorsa, doktorunuzla konuşabilir ve Rahim Filmi olarak da adlandırılan HSG Filmi ile doğurganlık değerlendirmesi hakkında konuşmak isteyebilirsiniz.
Rahim Filmi HSG nedir?
HSG Filmi , fallop tüplerinizin açık olup olmadığını ve rahim boşluğunun normal olup olmadığını görmek için kullanılan bir incelemedir. X-ışınları kullanılarak görüntüler çekilirken, kontrast madde adı verilen berrak bir sıvı yavaş yavaş rahminize ve tüplerinize infüze edilir.
Tüp tıkanıklıkları spermin yumurtaya ulaşmasını engelleyebilir ve döllenmeyi önleyebilir. Döllenme için en az bir patent tüpü gereklidir.
Polipler, miyomlar, yapışıklıklar, şekil anormallikleri vb. gibi rahim koşulları da doğurganlık sorunlarına yol açabilir.
HSG sırasında kullanılan kontrast, röntgende görülebilen ve böylece rahminizi ve fallop tüplerinizi görünür kılan iyot bazlı bir sıvıdır.
HSG hamile kalmama yardımcı olabilir mi?
Bazı kadınlarda HSG'yi takiben gebelik ve gebe kalma oranlarında bir artış olduğunu gösteren bilimsel kanıtlar vardır. İnfertilite tetkikleri sırasında yağ bazlı kontrast sıvı ile HSG uygulanan kadınlarda, HSG yapılmayan veya suda çözünür kontrast sıvı ile HSG uygulanan kadınlara göre daha yüksek gebelik oranı gözlenmiştir.
Açık MR Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Çoğu zaman insanlar MR ı düşündüklerinde, yüksek, endişe verici sesler, klostrofobi ve uzun sessizlik dönemleri düşünürler. Ama artık bu şekilde olmak zorunda değil . Artık daha fazla hastane ve görüntüleme merkezi, geleneksel MR lara daha rahat ve stressiz bir alternatif olarak Açık MR cihazlarına yöneliyor. Size veya sevdiğiniz birine yakın zamanda bir MR reçetesi verildiyse, randevu ayarlamadan önce gerçekleri öğrenmek önemlidir.
Manyetik Rezonans Görüntüleme vücudunuzun yumuşak dokularının görüntülerini yakalamak için kullanılan bir araçtır. MRG'ler, doktorların geniş bir yelpazede teşhis koymasına izin verir:
Hastalıklar, yaralanmalar, tümörler, travmalar, ultrason veya röntgen ile ulaşılamayan yumuşak dokudaki diğer sorunlar.
Emar ağrısız, non-invaziv ve radyasyon içermez. Makine, daha sonra bir doktorun incelediği bir bilgisayarda ayrıntılı görüntüler yakalamak için güçlü manyetik alanlar ve radyo dalgaları kullanır.
MR nasıl çalışır?
MR, siyah beyaz görüntüler oluşturmak için güçlü bir mıknatısı radyo dalgaları ve bir bilgisayarla birleştirir. MR'daki mıknatıslar, insan vücudundaki protonlarla hizalanır. Radyo dalgaları daha sonra manyetik bir akım oluşturarak protonların önceki hizalarından uzaklaşmasına neden olur. Akım kesildiğinde, protonlar manyetik alanlarına yeniden hizalanır. Farklı yumuşak doku türlerindeki protonların yeniden hizalanması değişen zaman alır ve sağlık koşullarını ve yaralanmaları gösterebilen oldukça ayrıntılı bir görüntü oluşturur.
Belirli dokuların daha net görüntülerini oluşturmaya yardımcı olmak için intravenöz olarak bir kontrast madde enjekte edilebilir. Kontrast madde, damarları organlara ve yumuşak dokuya karşı daha fazla öne çıkarır ve doktorların karmaşık alanlardaki sorunları doğru şekilde teşhis etmesine yardımcı olabilir. Herhangi bir MR'da, en iyi kalitede görüntüler elde etmek için hasta hareketsiz kalmalıdır.
Açık MR ile tanışın
Her yenilikle birlikte MR'lar daha konforlu hale geliyor. Günümüzde hastalar MR çektirmeleri gerektiği söylendiğinde rahatlayabilirler. Daha önce MR çektiremeyen birçok yetişkin ve çocuk hasta veya klostrofobisi olan hasta artık daha fazla seçeneğe sahip.
Dört taraftan da açık olan Açık Emar , hava akışı, net bir görüş alanı, nefes alma odası ve hasta için ek konfor sağlar. Kapalı alanlardan rahatsız olan birçok hasta Açık Emar konforunu tercih etmektedir. Kapalı bir MR'da gerginleşen çocuklar için de daha iyi bir seçim olabilir.