Kütahya Haberler Haber Ayaz

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Hayır Lokması Nedir, Neden Dökülür ?

Hayır Lokması Nedir, Neden Dökülür ?

admin admin -
7 0

Hayır Lokması Nedir, Neden Dökülür ?

Hayır lokması, hafif ve şerbetli bir tatlıdır. Hayırlara vesile olması için yapılan bu tatlı gayet basittir. İslam’da hayır işlemek en büyük sevaplardan biridir bunun için insanlar belli başlı zamanlarda çeşitli hayırlara vesile olmak isterler. Mevlit zamanlarında, hastanede bir yakınınız yatıyorsa eğer o bir an önce iyileşsin ve ayaklansın diye düğünler, sünnetler, cenazeler, ölüm yıl dönümü gibi çeşitli günlerde hayır işi yapmaktadırlar.

Hayır yapmanın çok fazla çeşidi olsa bile en çok yapılanlardan birisi hayır lokması döktürme ve dağıtmaktır. İstenilen iş veya durum hayırlı olsun, bereketli olsun diye dökülür.

Aynı zamanda mevlit, ağırlanan misafirlerin hayır duasını almak, iş yeri açılışında kaza bela eksik olsun diye hayır lokması dökülür. Ayriyeten vefat eden insanlara ve ölmüş kişilerin ruhlarına gitmesi için dökülür. Hayır lokması dökmesi için birçok sebep bulunabilir.

Hayır Lokması Döktürme Fiyatları

Hayır yapmak istediğinizde sayıca çok kişiye ulaşmak ve mutlu etmek önemlidir. Bu bağlamda hayır lokması dağıtımı kesinlikle bulunmaz bir fırsattır. Çünkü cüz’i fiyatlar ödeyerek hayrınızı birçok insana ulaştırabilirsiniz.

Hayır lokması döktürme işlemi için kaç kişiye ne kadar dağıtım yapacağımızı belirlememiz lazım çünkü lokma fiyatları kişiden kişiye değişir. Mesela 1000 kişilik lokma fiyatı bilgisine erişmek istediğinizde hayır lokması fiyatı sayfalarına erişebilirsiniz. Ayrıca lokma fiyatları şehirden şehre değişiklik gösteriyor.

300 kişilik lokma fiyatı

500 kişilik lokma fiyatı

700 kişilik lokma fiyatı

1000 kişilik lokma fiyatı

1500 kişilik lokma fiyatı

Mobil hayır lokması

Mobil hayır lokması nedir ve ne alaka diyeceksiniz . Mobil hayır lokması dediğimiz şey bir uygulamamı?

Mobil hayır lokması işi artık bir sektör haline gelmiş ve bu sektörde gerçekten makul fiyatlarla yapılıyor. Bir noktada da hayra da vesile olmak.

Cenaze lokması, mevlit lokması, düğünler, davetler gibi mutlu ve üzüntülü günlerde lokma ikram etmek istediğinizde mobil araçlar ile dilediğiniz gün adrese saate lokma dağıtılır. 

Hayır Lokması Döktürme Neden Tercih Edilir?

Eski dönemlerden günümüze kadar gelmiş olan lokma tatlısı oldukça hafiftir zarar vermeyen bir tatlı türüdür.

Bayatlamaması ve akitli tatlı olması nedeniyle oldukça tercih edilen bir üründür.

Lokma malzemeleri oldukça kolay bulunabilir bundan dolayı malzemeler tedarik edilebilir. Lokma tatlısı en çok tercih edilenler arasında gelir.

Hayır Lokması Nasıl Yapılır?

Hayır işleri için dağıtılacak olan lokmanın yapılışı oldukça basit ve kolaydır. Genellikle günümüzde lokma dağıtımı yapılmadan önce bir stant kurulur. Kurulan bu standın içerisinde kızdırılan yağın içerisine yapılan lokmalar art arda dökülür. Yağın içerisine kızaran bu lokmalar, gelen misafirlere ikram edilir ve hayır işlenir.

Lokmayı yemeklerin üstüne yenilse bile rahatsızlık yapmaz. Aynı zamanda insanlar çok fazla tüketirse yine hiçbir hazımsızlık duymayacaktır. Bunun nedeni ise lokmanın hafif olmasıdır.

Ölü Arkasından Lokma Dağıtımının Önemi

Ülkemizin her bir yanında ölü çıkan evde lokma dağıtımı gibi hayır işlenmektedir.

Bunun nedeni ise ölen kişiye sevap olmasını ve adına hayır işlenerek rahat ettiğini düşünülmesidir.

Lokma dağıtmak bu anlamda pek çok hayır işlere vesile olduğundan dolayı ölü arkasından lokma dağıtımı son derece büyük olmaktadır.

Büyük bir kesim tarafından tercih edilen tatlı ile ölen kişinin adına hayır işlemesi anlamına gelmektedir.

  Ölen kişinin sonrasında onun rahat etmesi ve sevap kazanması adına hayır lokması yapmaktadırlar. Ayrıca ölen kişinin akrabalarının biraz da olsa huzur bulmalarına yardımcı olmaktadırlar.

Lokma Tatlısını Herkes Yapabilir Mi?

Lokma için az ve öz malzeme kullanılır. Sonucunda ortaya güzel bir tatlı çıkar. Un, maya, su ve şekerle yapılır. Şerbeti için ise su, şeker ve limon kullanılır. Kızartma işlemi yapmak içinde sıvıyağ gereklidir.

Şekil olarak genellikle yuvarlak tercih edilir. Bu tatlıyı herkes yapabilir. Fakat çok sayıda kişi için yapılacaksa işinde profesyonel olan bir firmadan yardım alınmalıdır.

Dökme şekilleri her firmada değişiklik gösterebilir. Makineler sayesinde en hızlı şekilde döküm yapılır. 1000 üzeri için lokma dökülmektedir.

Lokma Dağıtmanın Manevi Anlamı

Bu tatlının sadece lezzetti değil manevi anlamı da yüksektir.

İnsanların birleşip kaynaşmasında önemli rol oynar. İnsanların en iyi günlerinde en kötü günlerinde de birliktelik sağlar. Lokma manevi olarak bütünleşmesinin ve birleşmesinin bir simgesidir.

Ölen bir kişinin arkasından lokma insanların tercih ettiği bir araçtır. Yeni iş yeri açan birisinin ise işine hayır duaları ve destek mesajları ile başlamasının araçlarındandır. Böylesi güzel bir geleneğin yaşatılmasında sadece biz aracıyız.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir