Kütahya Haberler Haber Ayaz

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Safra kesesi

Safra kesesi

admin admin -
11 0

Safra kesesi

Safra kesesi hayatımızdaki rolü itibariyle karaciğer tarafından üretilmekte olan bir sıvının sindirimde görev alarak safranın depoladığı, armut şekline benzeyen küçük bir keseyi andırmakta olan karaciğere bağlı bir organ olarak tanımlamak mümkündür. Safra kesesi içi boş olarak depolamış olduğu safrayı ana safra kanalı yardımı ile 12 parmak bağırsağına kadar ulaştırmaktadır. Kese içinde bulunan safra bağırsaklara ulaşmaktadır. Ancak bazı durumlarda çeşitli sebeplere bağlı olarak safra kesesinde hastalıklar ortaya çıkabilmektedir. Safra kesesinde bulunan hastalıkların genel itibariyle polip ve taş oluşumu günümüzde rastlanır rahatsızlıklardan sayılmaktadır. Safra kesesi taşı aslına bakıldığında çok fazla semptomlarla ortaya çıkmamakla birlikte ilerleyen dönemlerde kişilerde bazı rahatsızlıklara yol açabilmektedir. Tedavi edilmediği takdirde çeşitli semptomlar hastaların bünyelerinde hissedilmektedir. Safra kesesi polipleri açıklamak gerekirse safra kesesinde ortaya çıkan küçük ve anormal dokular olarak adlandırmak mümkündür. Polipler genel itibariyle iyi huylu olarak geçse de %5 oranında kötü huylu olanlarda olmaktadır. İyi huylu poliplerde tedaviye ihtiyaç duyulmazken kötü huylu polipler ciddi rahatsızlık olarak ortaya çıkmaması adına uygun olan yöntemlerle tedavisi yapılmaktadır.

Safra kesesi taşı nedir?

Karaciğerin salgılamış olduğu safra içerisinde belli oranlarda bileşen bulunur. Safra kesesi içinde depolanan sıvı, bu bileşenler ile birlikte akışkan bir kıvama sahiptir. Bu bileşenlerin akışkan kıvamı enfeksiyon, kan hastalığı veya safra kesesini etkileyecek türden hastalıkların çıkması ile birlikte kıvamında değişiklikler oluşacaktır. Safranın akışkanlığının değişmesi ile birlikte safra içinde tortular birikerek zamanla safra taşını oluşturmaktadır. Oluşan taşlar safra kesesinin çıkışını engellediği zaman hastalar için ağrılı bir süreç meydana çıkmaktadır. Hastaların birçoğunun safra kesesinin nerede olduğuna dair araştırma yaptığı da bilinmektedir. Safra kesesi karın bölgesinin üst kısmında yer alarak ağrının oluştuğu kısım ise karnın orta ve üst kısımlarında genel olarak ortaya çıkmaktadır.

Safra kesesi ameliyatı

Safra kesesi ameliyatı uzman bir hekimin teşhis ve tedavi yöntemleri ile yapılan operasyona adını vermektedir. Öncelikli olarak safra kesesinde çeşitli semptomlar hisseden kişiler ev ortamında bu taşların nasıl düşeceğini araştırmaktadır. Safra kesesi taşlarının tedavi etmenin en iyi yolu cerrahi operasyon geçirmek olacaktır. Safra kesesi ameliyatında en çok tercih edilen yöntem kolesistektomidir. Safra kesesi ameliyatları iki türlü olarak çıkarılmaktadır. Bunlar açık veya kapalı olarak gerçekleştirilen ameliyatlar olarak söylenebilir. Açık ameliyata göre kapalı ameliyat denilen ameliyat türünde karında büyük kesiler açılmadan 4 küçük delik ile açılarak yapılmaktadır. Safra kesesi ameliyatında video kamera yardımıyla gerçekleşerek kese tamamen çıkarılmaktadır. Böylelikle safra kesesi ve safra kanallarında yer alan taş, safra kesesi iltihabı, polip ve pankreas iltihapları gibi hastalıklar tedavi edilir.

Safra kesesi ameliyatı ne kadar sürer?

İzmir safra kesesi ameliyatı olmayı düşünen kişiler çeşitli araştırmalar yapmakta ve sorular sormaktadır. Öncelikli olarak web sitesi içerisinde her sorunun cevabı bulunmaktadır. Safra kesesi ameliyatı öncesinde ameliyat olan kişinin yaş aralığı göz önünde bulundurulup çeşitli tetkikler yapılmaktadır. Kaan tahlilleri göz ve kalp grafisi gibi farklı tetkikler de kişiye yapılmaktadır. Anestezi uzmanları kontroller yaparak ameliyata uygun olup olmadığını teşhis etmektedir. Ameliyat olan kişinin kan sulandırıcı ilaçları en az 7 gün öncesinden kesmesi gerekmektedir. Ameliyattan önceki gece yarısından sonra ise hastanın gıda ve su tüketmemesi gerekir. Safra kesesi ameliyatı yaklaşık olarak 45 dakika sürmektedir. Ancak ameliyatlar hastanın yaşı ve kilosuna bağlı olarak da değişkenler gösterebilmektedir. Akılda kalan tüm soruları https://www.drmakclinics.com/ linkine tıklayarak irtibat numarasını arayıp bilgi edinebilirsiniz.

Kaynak:https://www.drmakclinics.com/

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir